top of page

YÖNETIM VE YAPILANMA

Özü Oda Kulüpler tüzüğüne bağlı olarak, bağımsız bir iç tüzükle yönetilmektedir.

 

4 FARKLI KURUL yönetim mekanizmasının temelini oluşturmaktadır.

 

Oda'nın tüm faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için olağan toplantılar yapan YÖNETİM KURULU;

Gerektiğinde toplantı yapan DİSİPLİN KURULU;

Dönem başlarında toplantı yapan REPERTUVAR KURULU;

 

Toplantılara gerektiğinde veya rica ile katılan DANIŞMA HEYETİ'nden oluşmaktadır.

Tüm kurullar. Atanmış ve seçilmişlerden oluşmaktadır.

Seçilmiş üyelerin görev süresi 2 senedir.

Seçilen ve atanan üyeler bir sonraki seçimde aday olabilir, seçilebilir, yönetim kurulu kararıyla atanabilir.

Stajyer üyeler seçme ve seçilme hakkına sahip değildir. Oyuncu temsilcisi veya yönetim kurulunu görevlendirdiği üye tarafından temsil edilirler.

 

HAVUZ'da bulunan ve herhangi bir disiplin cezası almamış üyeler seçilme hakkına sahiptir. Havuz'da bulunan tüm aktif üyeler seçme hakkına sahiptir.  

YÖNEtim ve dısıplın kurulU ÜYELEri ve görev tanımları

Genel Sanat Yönetmeni

Sahne eğitimi veren en az bir okuldan mezun ve en az 4 sene profesyonel tiyatro oyunculuğu, tiyatro yönetmenliği, eğitmenliği yapmış kişidir.


Yukarıda belirtilen koşullara sahip Genel Sanat Yönetmeni, Üniversite Sosyal Koordinatörlük birimi tarafından atanır.

 

Görevi:

Özü Oda Tiyatrosunun bütün sosyal etkinlikleri, Sanat üretim ve çalışmalarını düzenlemek, eğitim faaliyetlerini ve sanat disiplinin sağlamak ve sanatçılarını yetiştirmekle yükümlüdür. Gerekli görürse Özü Oda üyeleri arasından yeteri kadar yardımcı seçebilir.

Özü Oda Tiyatrosu’nu, sanatsal alanlarda Genel Sanat Yönetmeni temsil eder. Protokolün gerektirdiği durumlarda yerine üyeleri görevlendirebilir. Yönetim Kurulunun tasvibi ve sosyal aktiviteler koordinatörü veya üniversitenin görevlendirdiği kişinin kararı ile kendi uygun göreceği Özyeğin Üniversitesinin her hangi bir yerinde oyun sergileyebilir. Özü Oda Tiyatrosu’nun Ulusal ve Uluslararası düzeydeki şenlik, şölen, festival gibi sanat gösterilerine katılmasına, turneler düzenlemesine karar verebilir. Yıllık oyun Repertuvarına alınması yönetim kurulu tarafından uygun bulunan oyunların proje dosyalarını Repertuvar kuruluna önerir. Repertuvar kurulunun onaylaması durumda, önerilen oyunların prova başlama tarihlerini ve hangi sürede oynanacağını saptanmasına öncülük eder. Rol dağılımlarını onaylar. Oluşturulan festival heyetinin yürütülmesini denetler.

Yönetim kurulunda alınacak gündem kararlarında 1 oy hakkına sahiptir. Oylamada eşitlik olması durumunda 2 oy kullanabilir.

İdari Sorumlu

Özü Oda Tiyatrosu’nun idari hizmetleri ilgili atanan bir İdari Sorumlu, idari sorumlunun önerdiği kadar İdari Sorumlu Yardımcısı. Bu personelin kadroları her yıl Özü Oda Tiyatrosu’nun kurulunda belirlenir.

İdari Sorumlu, tercihen iktisadi ve idari bilimler fakültesinde veya Hukuk fakültesinde öğrenci ve Özü Oda Tiyatrosu üyesi olmak zorundadır.

 

Yönetim kurulu tarafından aday gösterilir ve Özyeğin Üniversitesi görevlendirdiği kişi tarafından atanır. Görev süresi 2 yıldır.

 

Görevi:

İdari görevlerinin yanı sıra; Özü Oda Tiyatrosu ile sosyal aktiviteler koordinatörü veya okulun görevlendirdiği kişi arasındaki ilişkilerin sağlıklı olarak yürütülmesinden de sorumludur.

Yönetim kurulunun onayıyla genel bütçe dağılımını kontrol etme, kendi veya görevlendireceği sayman vasıtasıyla aidatların düzenli ve eksiksiz toplanılmasını sağlama ve İdare bünyesindeki tüm üyelerin kayıtlarını tutmakla yükümlüdür.

Yönetim kurulunda alınacak gündem kararlarında 1 oy hakkına sahiptir.

Sahne Direktörü

Yönetim kurulunun üyeler arasından göstereceği adaylar içinden Yönetim Kurulunca oylanarak seçilir. Sahne Direktörlüğü oda'nın sisteminin sağlıklı ilerleyebilmesi için, sahneye ve öteki teknik bölümlere ilişkin ihtiyaçların sağlanmasından, oyuncu ve diğer tüm birimlerin üretimlerindeki verimin arttırılması için gereken önlemlerin alınmasından; istatistikti bilgilerin toplanmasından ve yapım işlerinin koordinasyonundan Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.

 

Görevi:
Oda'nın bütün bölümleri arasındaki bağlantıyı sağlamak ve Teknik Kurul ile prova edilmekte ya da oynanmakta olan oyunlardan gelen raporları bizzat toplamak, gösterimlerin zamanında gerçekleşmesini sağlamak ve raporları Yönetim Kuruluna sunmakla yükümlüdür.


Üniversitenin gerekli birimlerini gerçekleştirilen tüm etkinlikleri aylık raporlama sistemiyle bilgilendirmekle yükümlüdür.


Özü Oda üyeleri dışında tüm öğrencilerin ve üniversite görevlilerinin gerçekleştirmek istedikleri etkinlikleri raporlayarak yönetim kuruluna sunmakla yükümlüdür.

Ayrıca Yönetim Kurulunun gündemini hazırlar ve raportörlüğünü yapar. Gerektiği kadar yardımcı atayabilir.

Yönetim kurulunda alınacak gündem kararlarında 1 oy hakkına sahiptir.

 

Oyuncu Temsilcisi


Özü Oda'da stajyer olarak atölye dönemini belirtilen atölye devamlılık şartları içinde tamamlayarak sene sonu oyununda gösterimde oyuncu olarak görev almış ve sene sonunda yapılan yönetim kurulu toplantısında, disiplinel durumu incelenerek yönetim kurulu kararıyla oyunculuk havuzuna girmeye hak kazanmış kişiler arasından seçilen temsilcidir.

 

Oyuncu havuzunda bulanan ve disiplinel soruşturma sonucunda yönetim kurulu tarafından onaylanan disiplinel bir ceza almayan tüm oyuncular bu göreve aday olabilir ve desteklediği adaya oy verebilir.

 

Seçim günü ve saatinde belirtilen seçim yerine fiilen gelen aktif üyeliği bulunan oyuncuların kullandığı oyların çoğunluğunu alan aday, oyuncu temsilcisi olarak seçilir.

Görev süresi 2 yıldır.

Yönetim kurulunda alınacak gündem kararlarında 1 Oy hakkına sahiptir.
 
Görevler:
Oyuncu havuzundaki, oyun ve atölye ekiplerindeki oyuncularla yönetim kurulu arasında köprü görevi görerek oyuncuları temsil etmek;
Yönetim kurulunun toplantılarına eksiksiz katılım göstermek;
Yönetim kurulu toplantısında verilen ek görevleri belirtilen süre içinde yerine getirmek.


Yönetmen Temsilcisi

 

Özü Oda bünyesinde daha önce 1 kez yardımcı yönetmenlik ya da 2 kez yönetmen yardımcılığı görevlerini başarıyla tamamlamış ve sonrasında sunduğu proje dosyası yönetim kurulu tarafından kabul edilen yönetmenlik hakkı bulunan Özü Oda üyeleri arasından seçilir.

 

Görevler:

Özü Oda yönetmenlerini yönetim kurulunda temsil etmek, yönetmenlerin istek ve şikayetlerini, oyun çıkarma süreçlerini takip etmek ve yönetim kurulunda temsil etmek;

Dramaturgi ekibinin çalışmalarını dramaturgi sorumlusuyla birlikte yürütmek.

Yönetim kurulunun toplantılarına eksiksiz katılım göstermek;

Yönetim kurulu toplantısında verilen ek görevleri belirtilen süre içinde yerine getirmek.

 

Görev süresi 2 yıldır.

Özü Oda'daki yönetmen havuzunda bulunan üyelerin oyları ile çoğunluk usulüyle seçilir.

Yönetim kurulunda alınacak gündem kararlarında 1 Oy hakkına sahiptir.

Disiplin Kurulu ve Üyeleri

 

Özü Oda bünyesinde; 1 yılını tamamlamış, ismi resmi olarak oyuncu havuzu, yönetmen havuzu veya sahne arkası ekiplerinden herhangi birinde bulunan, oda içerisinde veya okul genelinde her hangi bir disiplinel süreçten geçmemiş herkes aday olabilir ve seçimde oy kullanabilir. En çok oy alan ilk 3 üye disiplin kuruluna seçilir.

Görev süresi 2 yıldır.

 

Görevler:

Disiplin Kurulu, Özü Oda'da yaşanabilecek (atölye dönemi, prova dönemi, okul dışında ÖzüOda ile gidilen etkinlikler, dekor süreci vs...) her türlü problemde alınması gereken önlem ve/veya gerekli disiplinel cezayı tüzüğe uygun şekilde uygulayan, yönetim kuruluna sunan ve raporlayan 3 kişilik özerk bir birimdir. Kendi aralarında yaptıkları seçimle bir disiplin kurulu başkanı belirlerler.

Disiplin kurulu üyelerinin toplantılara katılımı zorunlu değildir. Kurul başkanı disiplin kurulunu yönetimde temsil yetkisine sahiptir. Yönetim kurulu toplantılarına katılır. Yönetim kurulu toplantılarında fikirlerini beyan edebilir, gündem kararlarında oy kullanabilir ancak oy hakkı yoktur. Tavsiye niteliğinde ele alınır. zorunlu değildir.

repertuvar kurulU ÜYELEri ve görev tanımları

GÖREVİ:

Yönetim kurlunun onayladığı projeleri bir üst kurula taşıyarak detaylandırmak; bütçe ve senelik takvim planlarının kesin onayını almak üzere müzakere etmektir.

Proje sahiplerinin hazırladığı dosyalar ve sahnelenecek oyunların düzenlenmiş metinleri dijital ve yazılı olarak 3 er kopya şeklinde, gerektiğinde idari değerlendirmeye alınabilmesi için teslim edilir.

Her birim projeleri kendi biriminin taşıdığı nitelik ve niceliklere göre inceler. 

Gerekli gördüğü durumlarda repertuvar kurulu toplanma anında veya kurulun toplanmasından en geç bir hafta sonra yeni bir toplantı günü belirleyerek Genel sanat yönetmeni doğrudan ekibi oyuncu havuzundan oluşturulmak üzere oyun ve yönetmen önerisinde bulunabilir.

Repertuvar kurulunun karar dosyası yönetim kuruluna idari sorumlu tarafından iletilir.

Repertuvar Kurulu aşağıdaki şekilde belirlenecek 3 kişiden oluşur.

  • Üniversite Sosyal Etkinlikler Koordinatörü

  • Özü Oda Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni

  • Özü Oda İdari Sorumlusu​

bottom of page