top of page
Dramaturgi Ekibi

DRAMATURGİ EKİBİ

Tiyatro sanatını seven, tiyatro metinleri okuyan, yerli ve yabancı tiyatro oyunlarını izleyen, tiyatro sanatını seven gönüllü kişilerden oluşur. Entelektüel olarak tiyatro yazınına ve kültürüne ilgi duyan, araştırmayı, yazmayı ve oyun izlemeyi seven kişiler bu ekibe yönlendirilir.

Dramaturgi Ekibi atölye grubundan bağımsız olarak çalışmalarını yürütürler. Dramaturgi Ekibi sorumlusunun önerdiği oyunları, sanatsal ve teknik açıdan değerlendirmesini yaparlar.

 

Dramaturgi ekibinin çalışma yöntemi;

  • Her sene kayıt olan yeni ve önceki üyelerle yapılan Dramaturgi Ekibi tanışma toplantısında  sürecin nasıl işleyeceği anlatılır.

  • Dramaturgi ekibi sorumlusunun önerdiği bir tiyatro metni, çalışmalara katılanlarla belirli bir çalışma planı yapılarak incelenmeye başlanır. 

  • Ekip sorumsunun oluşturduğu 'Dramaturgi Taslağı' üzerinden  incelemeler yapılır ve her çalışma raporlanır. 

  • Nihai çalışma metni, dijital ortama aktarılarak Özü Oda arşivine eklenir. 

  • Gönüllü olan üyelerden incelenen metin içindeki belirli ögeler üzerine eleştiriler yazması istenir. Bugüne kadar yazılan ve yayınlanan eleştirileri 'Bazı Şeyler Üstüne' bölümünde yayımlanabilir.

Dramaturgi Ekibi aynı zamanda;

  • Üyelerle okumalar yapmak, gerektiğinde yönetmenlerle iş birliği içinde oyun incelemelerinde bulunmak, entelektüel çalışmalar üretmek üzere yetiştirilirler. 

  • Genel sanat yönetmenliğinin bilgisi dahilinde gerek yerli yabancı yazarlarla, yönetmenler ve oyuncularla ve okulun diğer birimleriyle işbirliği yaparak entelektüel çalışmalar, paneller, sunumlar ve söyleşiler düzenleyebilir.

  • Oyun yönetmenlerinin gerekli görmesi halinde oyunların dramaturgi çalışmalarına katılabilirler. 

  • Var olan oyun eleştirilerini ve incelemeleri okuyarak , sergilenmekte olan profesyonel oyunları seyredip,  oyunlar hakkında bağımsız eleştirilerini yazıp, 'Bazı Şeyler Üstüne'  bölümünde yayımlayabilirler. 
     

Dramaturgi Çalışmaları yapılan oyunların raporları DRAMATURGİ ÇALIŞMALARI bölümünde yer almaktadır.

Ekibin serüvenini aşağıdan takip edebilirsiniz.

Etkinlik Ekibi

ETKİNLİK EKİBİ

Etkinlik Ekibi, yerli ve yabancı tiyatro oyunlarını izlemeyi seven kişilerden oluşur. Tiyatro oyunları seyretmeyi ve Oda içinde Şiir, Dinleti, Konser gibi farklı alanlarda etkinlik üretmeyi seven kişiler bu ekibe yönlendirilir.

Etkinlik Ekibi atölye grubundan bağımsız olarak çalışmalarını yürütür. Etkinlik Ekibi sorumlusunun önerdiği ve organizasyonunu yaptığı oyunları toplu olarak seyrederler. Etkinlik ekibinin ana amacı, İstanbul Tiyatro Mekanlarını, Tiyatro Oyun ekiplerini, kısaca tiyatro kültürünü tanımak ve tanıtmaktır. 

Etkinlik Ekibinin çalışma yöntemi;

Her sene kayıt olan yeni ve önceki üyelerle yapılan Etkinlik Ekibi tanışma toplantısında  sürecin nasıl işleyeceği anlatılır.

Etkinlik Ekibi sorumlusunun önerdiği tiyatro oyunlarına etkinliğe katılacak kişi sayısına göre periyodik olarak biletler alınır. 

Ekip sorumsunun planladığı saatlerde topluca veya ayrı olarak oyunun sergileneceği semte gidilir.

Oyun seyri ardından dileyenlerle o semtteki bir mekanda oturulur ve oyun üzerine sohbet edilir.  

Önceden ayarlanan servisle okula dönülür. 

Etkinlik Ekibi aynı zamanda;

Sahne Direktörlüğüyle planlayarak , Oda'da Oyuncularla söyleşiler, konser, dinleti gibi farklı türlerde etkinlikler yapabilirler. 

Etkinlik Sayfası

Prodüksiyon Ekibi

GÖRSEL MEDYA EKİBİ

Görsel malzemeleri kayıt altına almayı, içerik üretmeyi ve çeşitli yazılımlarla işlemeyi seven kişiler bu ekibe yönlendirilir.

Oda'nın Sosyal Medya ekibinin paylaşacağı görsel içerikleri üretirler. Oyunlarının Afiş, Video, Broşür ve tüm görsel materyallerinin üretilmesinde diğer kulüpler ve okuldaki tüm birimlerle yaratıcı iş birliği yaparlar. Atölye grubundan bağımsız olarak çalışmalarını yürütür. Oda oyunlarının Afiş,Oyunların tanıtımlarıyla ilgili tüm görsellerin hazırlanmasını, video ve diğer görsel medya ekiplerinin oluşturulmasını, oyunların videoya alınmasını, dijital olarak üyelerle paylaşılmasını organize ederler.

Görsel Medya Ekibinin çalışma yöntemi;

  • Her sene kayıt olan yeni ve önceki üyelerle yapılan Prodüksiyon Ekibi tanışma toplantısında  sürecin nasıl işleyeceği anlatılır.

  • Prodüksiyon Ekibi sorumlusunun belirlediği günlerde Photoshop, Premier, Illustrator gibi programlarının temel eğitimini verir. 

  • Sosyal Medya ve Tanıtım Ekibinin düzenli olarak paylaşacağı içeriğe belirli bir sürede adapte olunması sağlanır.

  • Gönüllü üyeler o yıl sergilenecek oyunların tanıtım filmlerini projelendirip hazırlayabilirler.

Görsel Medya Ekibi aynı zamanda;

  • Prodüksiyon ekibi, Genel Sanat yönetmenliğinin bilgisi dahilinde oda oyuncularıyla iş birliği içinde bağımsız olarak kısa film, oyunların fragmanlarının hazırlanması, sosyal medyaya görsel projelerin üretilmesiyle ilgili çalışmalar yürütebilirler.

SOSYAL MEDYA EKİBİ

İletişim araçlarına hakim olan, sosyal medya yönetimini seven kişiler bu ekibe yönlendirilir. Odanın bölgede ve İstanbul'da tanıtım faaliyetlerini üstlenen ekiptir.

Oda'nın Prodüksiyon ekibiyle uyum içinde çalışarak paylaşımları organize ederler. Atölye grubundan bağımsız olarak çalışmalarını yürütürler.

Sosyal Medya Ekibinin çalışma yöntemi;

  • Her sene kayıt olan yeni ve önceki üyelerle yapılan Sosyal Medya Ekibi tanışma toplantısında  sürecin nasıl işleyeceği anlatılır.

  • Sosyal Medya ve Tanıtım stratejisine belirli bir sürede adapte olunması sağlanır.

  • Gönüllü üyeler, farklı hesaplardan düzenli paylaşımlar yapacak şekilde yetkilendirilirler ve sosyal medya üzerinden farklı projeler üretebilirler. 

Sosyal Medya Ekibi

FUAYE EKİBİ

iletişim araçlarına hakim olan, organizasyon gerçekleştirmeyi seven üyeler bu ekibe yönlendirilir. Oda'da gerçekleşen etkinliklerin seyirciyle karşılaştığı günlerin planlamasını ve organizasyonunu üstlenen ekiptir. Gösteri günlerinde oda'ya seyircinin girdiği andan çıktığı ana kadar sorumluluk fuaye ekibindedir.  

Sahne direktörlüğüyle uyum içinde seyirci ağırlamayı organize ederler. Atölye grubundan bağımsız olarak çalışmalarını yürütürler.

Fuaye Ekibinin çalışma yöntemi;

  • Her sene kayıt olan yeni ve önceki üyelerle yapılan Fuaye Ekibi tanışma toplantısında  sürecin nasıl işleyeceği anlatılır.

  • Odanın rezervasyon sistemlerinin kontrolü ve organizasyon şeması öğretilir.

  • Fuaye sürecine belirli bir sürede adapte olunması sağlanır.

Fuaye Ekibi

TASARIM EKİBİ

Dekorları-kostümleri; oyunların dili, türü, geçtiği dönem vs. gibi verileri baz alarak tasarlamanın yanında, özellikle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin akademik hayatlarına doğrudan dokunan projeler üretmektir.

 

Genel sanat yönetmenliği ve oyun yönetmenleri ile uyum içinde çalışmalarını yürütürler.

Tasarım Ekibindeki öğrenciler, çıkardıkları işleri portfolyolarında kullanabillirler. Eğitimler, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından kolektif olarak verilir. Bununla birlikte ekipteki üyeler, dekorların-kostümlerin uygulama aşamasında imalat donanımlarını kullanarak malzeme ve üretim bilgilerini de arttırmak hedeflenmektedir.   ÖzÜ ODA Tasarım Ekibi; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin ve tasarımla ilgilenen herkesin hem kendini geliştirebileceği, hem de Oda'da kendi imzasının bulunduğu tasarımlar ortaya koyacağı bir platformdur.

Tasarım Ekibinin çalışma yöntemi;

  • OpenFab ile ortak workshoplar düzenlerler.

  • Modelleme için temel seviyede SketchUp veya Rhino eğitimi ve workshopları düzenlerler.

  • Sahne tasarımı için temel seviyede AutoCad eğitimi verirler.

  • Oyun ekiplerine dahil olarak, dekor tasarım, üretim sürecinde yer alırlar.

Tasarm Ekibi
Teknik Ekip

TEKNİK EKİP

Sahne direktörlüğü altında yapılanan bir ekiptir.  Oyunlarda ihtiyaç duyulan, ışık ve ses tasarımlarını , yapılan tasarımların operatörlüğünü yapan ve bu alanda uzmanlaşmış olan ekiptir. Odanın fiziksel ve çevrimçi teknik mekanizmalarına hakim bir Baştekniker tarafından faaliyetleri ve etkinlikleri koordine edilir. Bu alanda aldıkları eğitim ve gösterilerde edindikleri tekniker tecrübesi ile profesyonel sahnelerde de bu alanda çalışabilecek donanıma sahip olabilirler. 

Teknik Ekibinin çalışma yöntemi;

  • Aydınlatma teknolojileri, Ses teknolojileri kullanım alanında Atölyeler düzenlenir.

  • Teknik anlamda uzmanlaşan üyeler, gösterimlerde kendi tasarımlarını yapma fırsatı bulurlar.

  • Baş tekniker tarafından oyun ekiplerine dahil edilerek, ışık ve ses tasarımı, ışık veya ses operatörlüğü sürecinde yer alırlar.

  • Dijital gösterimlerde Yayıncılık konusunda destek sağlarlar. 

Oda'nın fiziki ve çevrimiçi teknik altyapısına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Gösterimlerin fotoğraflarını ve tüm bilgilerini BURADAN inceleyebilirsiniz.

bottom of page